top of page

Až budu moct dovolenkovat v roce 2021

„Ty jo, mám tenhle rok ještě 20 dní dovolené!“

„Ty jo, mám tenhle rok ještě 20 dní dovolené“, chlubí se mi jeden z mých kamarádů v polovině listopadu. Ptám se: „Co s tím budeš dělat? Co s tím bude zaměstnavatel dělat?“ Odpověď zní. „Nic. Ve firmě to nikdo neřeší a k čemu bych si dovolenou teď bral, když jsem na chalupě na home office, pracuji tak 5 hodin denně a zbytek si užíváme klidu? Až bude po pandemii, pojedeme třeba na dovolenou.“ Z minulého roku už si převedl 10 dní, které tento rok jen stěží vyčerpal a do konce roku si letošní nárok rozhodně neuplatní. Nemá to v plánu. Ani on, ani zaměstnavatel.


Stejně jako jsem odpůrcem dlouhodobého 100% home office, jsem odpůrcem i nedostatečné aktivity zaměstnavatele v oblasti plánování čerpání dovolené. Mimo jiné to ale ukazuje také to, jak je pro zaměstnavatele a personální ředitele těžké v dostatečné míře reagovat na tento trend „nevybírání si dovolené“. Stalo se již takovým nepsaným pravidlem, že čerpání dovolené je zcela v kompetenci zaměstnance. Zaměstnanci sbírají a zaměstnavatelé se na konci roku nestačí divit. Češi jsou národ sběratelů. Sbíráme starožitnosti, sbíráme houby, sbíráme dovolené. Kdybychom takto poctivě sbírali i exkrementy po našich mazlíčcích, nemusela bych včera drhnout moje nové drahé tenisky od Karla :-).


Jen málokterá společnost v době pandemie neřeší momentálně problém, co se zůstatkovou dovolenou u zaměstnanců. Jedni argumentují tím, že nechtěli zaměstnancům dělat nepříjemnosti (když je ta pandemie), druzí přiznávají, že tak trochu zaspali. Když máte přes tisícovku zaměstnanců, tak se ty náklady a počítané rezervy do dalšího roku značně násobí… Vím o případech, kdy ještě před pandemií nasbírali zaměstnanci k 60 dnům dovolené! To jsou téměř 3 měsíce off milí ejčáritsti. Tři mzdy, které mohou nehezky promluvit do vašeho budgetu…



Až teda bude po pandemii, až se Mirek s 30 dny dovolené rozhodne, až odevzdá děti a vezme manželku, až našetří a až mu to práce dovolí, třeba si jí někdy v roce 2023 vybere. Já si taky říkám, že až mi dá Vesmír znamení, tak odejdu z Prahy, koupím chajdu na venkově, dalšího psa a budu živá z pěstovaných okurek a paprik, i když jsem to v životě nedělala. Zatím na mě Vesmír pěkně kašle, tak některý věci na něm asi úplně nechat nemůžeme, co?


No nic, jdu plánovat dovolenou, protože já na to čekat nechci!


Andrea Barboříková, HR manager v IT firmě



Od autorky by vás také mohlo zajímat:




bottom of page