top of page

Chcete zhubnout po Vánocích? Zeptejte se mě jak!

Zdá se vám tento název naprosto šílený? Mně taky. A co třeba ho nahradit jiným, stejně fádním mottem pro tuto tématiku, třeba „Nehubněte, zhubněte“? No, to jsem to asi moc nevylepšil 😊. A to vlastně Vánoce ještě neskončily a já už předbíhám.



Tak teď k tomu malé vysvětlení. Mou ambicí je se s vámi podělit o návody a tipy pro lepší kondici, přiměřenou váhu a tím pádem i zdravější a spokojenější život. A ten vychází z hlavy, ne z číslice na osobní váze. Ale víte co? Nechme to opravdu až po Vánocích. Teď si jich náležitě užívejme. A jestli budeme trochu (trochu je lepší než moc) hřešit s jídlem a pitím, hřešme s úsměvem a chutí. A klidně pijme i jezme co nám chutná, protože kdy jindy si dopřát trochu těch stravovacích neřestí, když ne teď? Jasně, štědrovečerní salát by v sobě mohl mít místo majonézy třeba jogurt, ale ruku na ♥. Byl by potom tak dobrý?

Vím, o čem píšu. Každou sezónu totiž kombinuji dvě dost nesouvisející sportovní aktivity. A těmi jsou otužilecké plavání v zimě a vytrvalostní běhy proložené různými překážkovými závody typu Spartan či Gladiátor Race během teplejší části roku. Co to znamená v praxi? Když to zlehčím, zatímco většina národa do plavek hubne, já do nich přibírám. Rozdíl mezi oběma pololetími je tak u mě bezmála 15 kilo.

Chápejte, aby mi v ledové vodě nebyla velká zima, tak si potřebuji vybudovat už někdy v listopadu solidní „chrániče ledvin“. Takový malý záchranný kruh kolem pasu, který nosím až do jara stále na sobě. Člověk ten mráz potom lépe snáší, tolik se netřese. Dobrá výmluva na uvolnění životosprávy, že 😊? Jenže potom začátkem roku už potřebuji trochu upravit svůj režim a kromě plavání začít i víc trénovat, abych vybíhal už na první jarní půlmaraton a pak maraton ideálně jako „docent“, a ne „přescent“.


Kdo by už v tuto chvíli přestal číst tyto řádky, protože došel k názoru, že je píše blázen, který je zcela jiný než ostatní, tak mi ještě dejte chvíli šanci. Nejsem žádný maratonský běžec, koneckonců kolik taky znáte stokilových „Keňanů“, že? Maratony absolvuji, a ne zrobna malou jejich část totiž chodím, ne vyloženě běhám. Rekreační maraton se taky absolvuje, ne běží. Takže mi věřte, že jsem „jeden z vás, normálních lidí“. Obě sportovní aktivity totiž dělám pro zdraví a pro radost. V rozumné míře a pro většinu populace i rozumném tempu. Přesně v duchu hesla "čím déle jsem na trati, ať už plavu, běžím nebo třeba překonávám nějaké překážky, tím víc si to užiju“ 😊. Občas dokonce běhám v tričku s nápisem „POMALU, ALE JISTĚ“. Všimli jste si toho, že zaručené návody na hubnutí a správnou životosprávu píšou často dvě dost diametrálně odlišné skupiny „pisatelů“? Které? No přece čtyřicetikilové anorektičky nebo stopadesátikilové celebrity. Otázkou potom je, jak je to praktické pro průměrnou populaci. A proč by tyhle řádky a další blogy na toto téma ode mě měly být jiné? Minimálně ze 3 důvodů:

- Píšu o tom, co důvěrně znám a prakticky umím používat

- Píšu o tom, čím se zabýváme na mých kurzech work life balance (rozuměj, jak žít lépe)

- Píšu v neposlední řadě i o tom, co podle těchto řádků sám dodržuji a mám výsledky

Dost však o mně. Od příště se věnujme především té nejdůležitější skupině. A to jste vy, čtenáři těchto řádků. Užijte si vánoční svátky do sytosti a po nich se třeba podívejte na naše stránky na další blog a pojďme se sebou v jeho duchu něco udělat 😊.

Krásné Vánoce všem přeje Petr Friesinger

bottom of page