top of page

Rok 2022? Těšme se a nejen to!

Čtení na pouhé 2 minuty a 22 vteřin



Každý z nás se v životě na něco těší. Vy, Ty, on, ona, ono, ale i já. Lidé se třeba ještě nedávno těšili na Vánoce a ejhle, je po nich. Někdo dostal i něco od Ježíška, někdo víc, někdo míň. Ovšem těšila se většina z nás. No a najednou je neskutečně rychle po Vánocích, dokonce i po Silvestru, a je tady nový rok 2022. Těšení bývá někdy dokonce víc než vlastní událost či věc, na kterou se těšíme. Spousta lidí má třeba raději pátek než sobotu. Školáci a učitelé potom červen než červenec. Těšíme se na narození dítěte, těšíme se na dárky, na dovolenou nebo třeba nový mobil. Těšíme se do kina, někdo na fotbal a jiný třeba na klavírní koncert nebo pěknou výstavu. Hodně manažerů se těší na větší obraty a zisky firmy. A potom třeba i větší bonusy a větší auta, která si za ty bonusy můžou koupit. Několik lidí (evidentně chytrých a s velmi dobrým vkusem 😊) se prý dokonce těší na další blogy, které napíšeme. Už jsem to sloveso „TĚŠIT SE“ použil v předchozích řádcích tolikrát, že by mě za to mohl sponzorovat Český Těšín... Ovšem víte, na co se teď nejvíc těším já? Až na mě ze všech stran přestanou vyskakovat čísla o potvrzených případech, počtech hospitalizovaných a úmrtí s nákazou.

A vůbec ze všeho nejvíc se těším na to, až přestanu v MHD nebo obchodě chaoticky hledat po kapsách a v tašce respirátor, který mám už dávno vzorně nasazený na obličeji. To chci a očekávám od roku 2022. Na to se v něm těším opravdu úplně nejvíc.

A teď jsme u jádra věci. „TĚŠIT SE“ nestačí. Musím nejen já, ale my všichni přiložit ruku k dílu. Ne, nebojte, nebudu zde mentorovat a vytvářet žádné agitace pro nebo proti očkování. Vím, že jde o téma značně ambivalentní a rozdělilo naši společnost možná víc než politika. Ovšem když chci být zdravý já a v dnešní době umožnit tento skoro luxus i mému okolí, musím se prostě chovat zodpovědně a dodržovat některá pravidla. Říkejme jim třeba „pravidla slušného chování a zdravého rozumu“. To stačí, o mnoho víc toho není potřeba. K tomu pak už jen trochu aktivity. Té však spíš víc než míň, s tou nešetřete. Dodávejte ji ještě větší dávku než rumu do vosích hnízd. A aby ta směs byla opravdu náležitě třaskavá a tedy funkční, je potřeba sem tam možná i kapičku štěstí. Ovšem i tomu je potřeba jít naproti. Hotovo, vymalováno, punkt, howg 👍. Úplně stejně je to potom v podnikání, zaměstnání, výrobě, službách i třeba zemědělství. Čekat reaktivně na lepší hospodářské výsledky opravdu nestačí. Pravidla slušného podnikání, zdravý selský rozum (TOP manažeři, co chtějí být cool, tomu říkají taky „Kritické myšlení“ 😊) a především ona příslovečná AKTIVITA je to, oč tu nyní běží. Potom se rok 2022 stane rokem, kde budeme mít všeho dobrého 2x tolik co v roce předchozím. Kdo si toto k srdci nevezme, nejspíš bude i dál spíš nula než jiná cifra z letošního letopočtu (když tedy jedničky na příštích 10 let došly).

Tak jdeme do toho a ať to těšení přetavíme co nejdřív v hmatatelné úspěchy v čemkoliv.

Pevné zdraví, dostatek vlastní aktivity a trošku štěstí přeje


Petr Friesinger



Od autora by vás také mohlo zajímat:

bottom of page