top of page

Paretovo pravidlo

Aktualizováno: 25. 10. 2021



Paretovo pravidlo neboli Paretův princip nebo též pravidlo 80/20 je přisuzováno pojednáním italského ekonoma a matematika Vilfreda Pareta, který v nich poukázal na značně nerovnoměrné rozložení majetku v tehdejší společnosti. Také měl údajně vypozorovat, že „prý“ 80% výsledků je tvořeno 20% vynaloženého času a úsilí. Většina z nás o něm již slyšela, a tak je vlastně zbytečné číst dál. Ještě však prosím neodcházejte od počítače, protože změna je život. Nejenže osekám mnou připravený blog maximálně na jeho pětinu, ale hlavně ho pojmu z poněkud málo používané strany. Tedy ze strany Vašeho praktického použití v každodenním životě.


Všichni známe věty o tom, jak 20% prodejců přináší své firmě 80% zisků nebo že 80% zisku nám generuje pouhých 20% klientů v našem portfoliu. Fajn, i díky tomu vznikla různá CRM a další prodejní nástroje. Ovšem já se ptám, jste všichni, kdo toto čtete, prodejci nebo majitelé a ředitelé firem?

A jestliže ne, tak proč bych měl pokračovat v těchto klišé?

Takže jinak a lépe. Pan Pareto nejspíš přišel se super myšlenkou, že příčiny a důsledky prostě nejsou 50/50, ale fungují výrazně asymetricky. A co s tím teď my?


Navrhuji používání tohoto pravidla ve 3 rovinách. Prostě tam, kde se pohybujeme všichni.


1. Vztahy Hypotéza: Naši spokojenost vytváří dobré vztahy s nějakými 20% lidí kolem nás. A to nejen v práci, ale i v privátní sféře. Důsledek: Když se soustředíme na tyto konkrétní lidi, vyjmenujeme si je a zaměříme se na lepší fungování vztahů s nimi, pomůže nám to být šťastnější, usměvavější a uvolněnější.


2. Vyjednávání Hypotéza: Až 80% výsledků dohody je tvořeno v posledních 20% času vyjednávání. Na této dohodě se potom z 80% podílí jen 20% nejdůležitějších bodů připravených na jednání. Důsledek: Zaměřte se primárně na zásadní body a uvědomte si, že právě v samotném závěru boduje pružnost a pevné nervy. Doplňující poznámka: Vyjednáváme všichni a se všemi a celý život. V práci i doma. A jedněmi z nejtvrdších vyjednavačů jsou naše děti 😊.


3. Čas a stanovování priorit Hypotéza: V životě nestihneme ani co musíme, natož co bychom opravdu chtěli. Přitom vlastně jen 20% času věnujeme těm 80% nejdůležitějším věcem. Důsledek: Prosím, moc prosím, nevěnujte ZBYTEČNĚ100% času a úsilí věcem, které si to nezaslouží. Mnohdy je opravdu 20% Vašeho úsilí plně dostačující pro odevzdání nějaké práce. Tedy včas a v kvalitě, která je od té stoprocentní pro okolí vlastně k nerozeznání.

Doplňující poznámka: Zkusme se před začátkem každé aktivity zeptat sám sebe, zda ji vůbec musím udělat. Případně zda právě já. Nebo jestli hned teď. Právě tyto otázky nám často umožní nevěnovat se činnostem, které nás ani nenaplňují, ani nebaví a vlastně ani nemají valnou přidanou hodnotu. Takže se skoro vůbec nic nestane, když se neudělají. Jen budu mít víc času na jiné věci, z kterých mám skutečně dobrý pocit. Třeba na budování vztahů se svými blízkými.



Provokující otázky na závěr: Co jste v poslední době udělali na 100%? Opravdu to bylo na 100%? Takže už to nešlo udělat líp? A co je to líp, 110% nebo co vlastně? Sám si tyhle otázky často dávám a bojuji tak se svým zbytečným perfekcionismem. Snad to jednou bude boj vítězný. Jestlipak víte, které 2 věci se nemají dělat nikdy na 100%? 1. Držet hladovku na 100% (až do úplného vítězství) 2. Darovat krev na 100% (vždycky by vám jí mělo v žilách pár litrů zůstat...) 😊


Ještě bych Vám toho chtěl tolik napsat. Nejmíň ještě takových aspoň …hádejte kolik procent. Ale končím a jedu do transfúzky, darovat zase trochu krve. Viděl bych to tak na 5, no, pro jistotu spíš raději tak 6 litrů, abych byl minimálně stoprocentní 😊.


Lepší dny plné smysluplných aktivit přeje


Petr Friesinger


+420 773 33 77 55   petr.friesinger@alternation.cz

bottom of page