top of page

A co teď?



O Vánocích jste mohli na našich stránkách číst krátké zamyšlení nazvané „Až jednou…“. Pojednávalo o tom, že se žije „TADY A TEĎ“. Na tom se vůbec nic nezměnilo. Jsme nyní všichni součástí něčeho hodně nového a neznámého. Přitom situace každého z nás je trochu jiná. Jinak to má moje kamarádka, praktická lékařka, která je celé dny ve své ordinaci a stará se o naše zdraví. Trochu jinak to má manažer ve výrobě, který zajišťuje chod firmy. No a svým způsobem úplně jinak je na tom skupina lidí, která je nyní doma. Děti, studenti, OSVČ, zaměstnanci s OČR a spousta dalších. A právě ti si často kladou otázku, jak to všechno kolem sebe co nejlíp zvládnout. Návodů a rad je spousta, tak si dovolím přidat taky jednu.


Především mějme řád, systém. Bloumání a nicnedělání nás bude jen zbytečně užírat. Plánujme a plány si pišme a pracujme s nimi. A hlavně si právě nyní naplánujme činnosti, na které jindy nemáme čas a které nám udělají radost. Takové, které dlouho odkládáme, a přece bychom je někdy rádi (zase) zařadili do našeho programu dne. Chceme si naplánovat lenošivé dopoledne v posteli, třeba s hezkou knížkou? Výborně. A co takové vaření oběda, při kterém jsou šéfkuchaři naše děti? Všude v televizích jsou pořady o vaření a pečení, tak co tím podpořit dětskou kreativitu a zručnost? Jasně. Protože zdravý životní styl je nyní obzvláště důležitý a vycházky do přírody jsou zatím umožněny, vyrazme na vzduch. Prostě fantazii se meze nekladou.


Dělejme všechno, na co máme vliv. Na co potom vliv nemáme? Třeba na počasí nebo na to, co právě dělá naše vláda na svém zasedání. A co s tím? To prostě přehnaně neřešme. Ušetříme tím spoustu času a nervů. Na mobilu, počítači, sociálních sítích a u televize jsme asi víc, než je zdrávo. Takže když to trochu omezíme, nic zásadně špatného se nestane, spíš naopak. Tedy kromě čtení našich blogů, samozřejmě 😊.


Proto vypínám pořad „UčíTelka“ a jdeme dělat s dcerou bramboráky do pekáče. A než se nám to upeče, tak si přečteme pár odstavců z knížky Roberta Fulghuma „Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce“. Prostě jeho laskavá moudra typu „…Žij vyrovnaně – trochu se uč, trochu přemýšlej a každý den trochu maluj a kresli a zpívej a tancuj a hraj si a pracuj…“😊. Tahle knížka je neskutečná perla a kdo ji nemá doma, ať se těší, až se znovu otevřou knihovny. A vůbec i jiné věci přejdou do normálu. Tedy aspoň v něčem.





Co děláte zítra? My jdeme na zahradu, abychom zjistili, jestli tam už nepoletuje nějaká čmeláčí královna, která by chtěla obydlit náš prázdný čmelín.


Jo a víte, jestli běží zajíc rychleji do kopce nebo z kopce a proč? A jestlipak by vědělo vaše dítě, které už má ve škole chemii, co vám v domácnosti chybí, když máte na nákupním seznamu napsáno „Cu“? A taky pořad prohráváte v pexesu? A víte, že… atd. atd.😊.


Sakra, šéfkuchař hlásí spálený bramborák. Končím psaní, jdu plnit plány a naplno žít.


Příjemnou rodinnou aktivitou naplněné dny a klidnější zítřky všem přeje


Petr Friesinger


+420 773 33 77 55   petr.friesinger@alternation.cz

bottom of page