top of page

A je to tady zase! Čas zbytečných novoročních předsevzetí...



Vánoce jsou pryč jako by ani nebyly a opět se mnozí staví na váhu a čekají zázraky. Ty se nekonají a kolotoč osobních selhání, frustrací a výmluv sobě sama může začít. Co to tedy letos zkusit trochu jinak, úspěšněji? Teoreticky je to poměrně jednoduché, prakticky už poněkud těžší. Největším nepřítelem je nám v tom totiž naše slabá vůle a velmi málo zažité pozitivní návyky. A to je pro změnu životosprávy dost vražedná kombinace. Přitom změna spočívá právě ve stanovené taktice a jejím důsledném dodržování. Něco jako: „Začněte (hned), používejte hlavu, jezte podle plánu a trochu se hýbejte!“. Tedy třeba schematicky takto:

ZAČNĚTE POUŽÍVEJTE HLAVU POSLOUCHEJTE SVOJE TĚLO JEZTE SPÍŠ PŘIMĚŘENĚ NEŽ MÁLO, ALE JINAK A S ROZUMEM HODNĚ PIJTE A SPĚTE HÝBEJTE SE

Tak prostě na nic nečekejme a jděme do toho. Stoupnutí na váhu, zaznamenat si číslo a pak na ni nějakých třeba 10-14 dnů nejít. Proč to? No, protože změna váhy není o nějakém kilu vypocené vody nebo rozdílu v řádech za desetinnou čárkou, ale o zásadní změně stravovacích návyků. A protože na to je potřeba trochu času, nekažme si náladu nějakým hlídáním úbytků v počátku snažení. Kdyby totiž šla čísla dolů zbytečně rychle, tak je budeme chtít ještě podpořit a budeme nejspíš dělat z dlouhodobého hlediska zbytečné chyby. Kdybychom naopak s naší váhou (nechtějte po mně psát „hmotností“, nejsem fyzik 😊) šli nahoru, zbytečně by nás to demotivovalo. A v neposlední řadě vycházejme i z toho, že se nejspíš začneme i trošku víc hýbat a jak je známo, tuky jsou lehčí než svaly (tedy pro fyziky jde o rozdíl jejich hustoty 😊) a tak bychom v počátku našeho snažení žádné velké váhové úbytky ani neměli čekat. Kromě toho je hodně lepších ukazatelů naší formy než ručička (či pro majitele digitálních vah číslo) na váze. Třeba posunutí dírky u pásku, knoflíku u sukně nebo subjektivního pocitu po nějaké tělesné námaze. Prostě když po vyšlapání schodů funím míň než dřív, je to dobré znamení. Takže na pojmy jako BMI, TF, VO2 MAX a podobné zatím klidně zapomeňme. Hubnutí po Vánocích fakt není jaderná fyzika 😊. I když oceňuji všechny, kteří už se mnou na tato témata vedli mailovou či SMSkovou komunikaci v průběhu Vánoc 👍. Koneckonců i kvůli tomu uvádím pod tento blog kontakty na mě.



Asi všichni už jste slyšeli o krabičkové dietě. Někteří ji s větším či menším úspěchem vyzkoušeli. Víte, jak ji vnímám já? Jako výborný nápad, ale hlavně výborně zaplacený obchodní artikl pro ty z nás, kteří máme vůli spíš nulovou než pevnou, a sebereflexi spíš žádnou než zdravou. Copak mi chcete říct, že si neumíte připravit vcelku zdravé, a přitom chutné jídlo sami? Nevěřím tomu. Že nemáte čas? Taky nevěřím. Ovšem stoprocentně věřím tomu, že když si jídlo dopředu nepřipravíme a budeme se bezmyšlenkovitě stravovat stylem „co se mi zrovna líbí uzobnout v lednici“, váha dolů nepůjde. Takže si naplánujme a připravme jídelníček aspoň 3 jídel a důsledně ho dodržujme. Nic víc, nic míň. Začněme bohatou snídaní, abychom nastartovali náš metabolismus a ten začal spalovat. Když máme hlad, dejme si v mezidobí něco zdravého nejlépe ze zeleniny, co nám chutná. Někdo tak bude zobat mrkev, jiný třeba řapíkatý celer nebo brokolici. Možná stejně důležitý je potom i pitný režim. Jeho základem teď o Vánocích bylo pivo, víno, tvrdý alkohol, sladké limonády, míchané nápoje aj. /nehodící se škrtněte/. Když to vyměníme za vodu, výsledek se musí dostavit i kdybychom nechtěli.

A v neposlední řadě se začněme pravidelně hýbat. Takřka ideálním pohybem je chůze, schody nevyjímaje. Takže prostě zapomeňme na výtah a stoupejme po svých. Zaveďme si třeba pravidlo, že u domů do čtyř pater prostě výtah nejezdí (i kdyby jezdil…) a je to 😊.


A když tohle všechno nastartujete a budete aspoň 14 dnů držet, jistě se tu do té doby objeví i další článek. A v něm bude mj. třeba i odpověď na dotaz jednoho z čtenářů předchozího blogu a sice „Jaký vliv má sex na redukci hmotnosti (čti váhy)?“ 😊😊a některé další tipy pro spokojenější život.


Fajn pocity ze sebe vám všem přeje Petr Friesinger.

+420 773 33 77 55   petr.friesinger@alternation.cz

bottom of page