top of page

Cimrmanův humor

Aktualizováno: 25. 10. 2021



Kdo z nás by neznal jednoho z největších Čechů, Járu Cimrmana. Ovšem známe i jeho dílo, které je poplatné v každé době? Vždyť optimismu a smyslu pro humor není nikdy dost.

Kdo by neznal dnes již klasickou větu náčelníka výpravy na severní pól o tom, že nejvíc výprav zahynulo trudomyslností. Konkrétně řekl, že „…ze 36 polárních výprav zahynulo 8 hladem, 6 mrazem, 4 vysílením a XY trudomyslností“. Jenže kolik je hodnota XY, víte to? Kdo odpověděl, že 18, zná matematiku. Kdo však odpověděl že 17, zná výborně Cimrmana a věděl, že náčelník nezapočítal americkou výpravu, která zmizela neznámo proč 😊.


Abychom poněkud odlehčili v této náročné době, pojďme si vyzkoušet naši paměť a znalosti díla tohoto nedoceněného génia i dál. Otázek bude celkem pět, od nejlehčích až po otázky pro skutečné fajnšmekry. A pokaždé bude i malá nápověda, aby měli šanci se zúčastnit opravdu všichni.

/správné odpovědi jsou uvedeny pod otázkami, resp. pod fotografií otazníku/


  1. Ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný padne otázka: „To jsem se vás chtěl zeptat, co je to tu všude za ptáky?“ Správná odpověď je totožná s tím, co kolem sebe dnes vypouštějí mnozí novináři a politici. Takže?

  2. Ve hře Vyšetřování ztráty třídní knihy pronese ředitel školy památná slova „Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý ……“ Která tři slova jsou vytečkována? Snad vám pomůže, že poslední z nich je zdrobnělina.

  3. V již zmiňovaném představení Dobytí severního pólu říká pomocný učitel Václav Poustka: “Postavím-li se já teď k náčelníkovi a půjdu od něho kterýmkoliv směrem, kam byste řekli, že půjdu?“ Jaká byla poměrně logická odpověď jinak primitiva, Varela Frištenského?

  4. Který jediný vynález byl Cimrmanovi zapsán ve filmu Jára Cimrman ležící, spící? V mnoha případech přišel na patentový úřad pozdě, jen v tomto jediném byl první. Je často používán především v létě, a to výhradně ženami.

  5. A závěrem nejtěžší úkol, který se váže ke hře Blaník. Jaká je nejpravděpodobnější odpověď na otázku „Proč ještě nevyjelo vojsko z památné hory Blaník?“ Odpověď nenajdete ve hře, najdete ji teď kolem nás.

Správné odpovědi:

1. Kachny.

2. Debil nebo blbeček.

3. Od náčelníka.

4. Dvoudílné plavky.

5. Protože pravděpodobně ještě není Čechům nejhůř.…


Když budete mít čas a náladu, podívejte se na nějakou hru nebo film s cimrmanovskou tématikou. Pan Svěrák má krásný svět, ať už je Tmavomodrý či jiný. A kdyby se rozhodl při příštích prezidentských volbách kandidovat a byla ještě stále přímá volba, určitě bych mu dal svůj hlas. Protože je lidský a chytrý. Ovšem on to neudělá. Protože je chytrý a lidský.


Zvoní mi neustále mobil, tak končím psaní a jdu telefonovat. Mimochodem víte, že když Graham Bell vynalezl telefon, měl už tři zmeškané hovory od Járy Cimrmana? 😊


Veselejší dny se samými chytrými a lidskými lidmi kolem sebe vám přeje


Petr Friesinger


+420 773 33 77 55   petr.friesinger@alternation.cz

bottom of page