top of page

Hýbat se hodí. A jaký je Jágrův BMI?

Aktualizováno: 6. 2. 2020

Poslední část seriálu nejen o předsevzetích.

Jak jsem v předchozím příspěvku avizoval, začínám tím, čím jsem tehdy končil. Tedy odpovědí na otázku „Jaký vliv má sex na redukci hmotnosti?“. I dnes budu dostatečně konzistentní, narozdíl od minule však neodbočím do lednice (čti bílý sex), ale směrem k pohybu. Takže vliv má pozitivní, nicméně zcela zanedbatelný. Asi jako když vyjdete pár pater po schodech. No a o takovém sportovním výkonu je snad až nedůstojné něco psát 😊. A po tomto klasickém úvodním zklamání pro většinu čtenářů pojďme opět dál.

Už od minulého blogu tedy víme jak, kdy a co jíst. Jenže to je jen jedna strana rovnice. Tou druhou je výdej energie, tedy pohyb. Základní myšlenku tedy zmíním hned na začátku. Buďte svoji, poslouchejte své tělo a neblbněte. Co píšu dál je možný podnět k zamyšlení, ale žádný povinný návod. Co tedy dělat? Chodit, běhat, plavat, cvičit? Možná není až tak důležité CO, jako spíš JAK. Jsou třeba vytrvalostní běžci, kteří vám řeknou, že když uběhnete 5 km, uběhnete 10 km také. A když potom uběhnete 10 km, tak můžete klidně běžet půlmaraton. A když už jste absolvovali půlmaraton (všimněte si, že půlmaraton už se nemusí nutně jen uběhnout 😊), tak dáte maraton taky. A možná vám budou říkat i něco v tom smyslu, že teprve maraton je ten pravý zážitek. Prostě něco jako sníst celou husu je přece větší zážitek než sníst půl jejího vajíčka. Mám však za to, že je to trošku jinak. A někdy vám může být i ze čtvrtky vajíčka docela špatně. Prostě řešte sebe a aktuální stav, ostatní nechte zatím stranou. Děláte to pro sebe, ať si ostatní myslí, co chtějí. Podobně jako handicap u golfu….

Značně konfrontační je taky hláška, že při špičkových závodech v dlouhém triatlonu (Ironman) se setká 9 z 10 prvních závodníků po doběhu v sanitce na kapačkách. No, asi nemusíme mít všechno, že? Spíš se řídím mottem, že „čím déle jsme na trati nějakého závodu, tím víc si to užijeme“. Pomíjím maličkost, že na našem oblečení je dost místa na reklamu a proč si nezaplatit reklamu třeba na dvojnásobek času, než za jakou zvládne trať vítěz, že?

Takže chcete začít něčím nenáročným? Chůzí? Výborně. Choďte aspoň 40-60´několikrát denně. Proč tak dlouho? No abyste dali šanci Vašemu spalování vůbec začít. Nehledě na to, že převlékat se do sportovního třeba kvůli dvaceti minutám pohybu snad ani nemá cenu. A jak rychle se má ze začátku chodit? No tak rychle, abyste mohli v pohodě mluvit. Tím pádem budete jistě v aerobním pásmu a lidově řečeno „hubnete“. A když už Vám nestačí chození, začněte pomalu běhat. I tady je to víc než jednoduché. Začínat s pojmy jako TF (čti tepová frekvence) je opět zbytečné. Prostě běhejte tak rychle, abyste si u běhu mohli povídat, a to bude to „hubnoucí ono“. K běhu potřebujete vlastně jen pořádné boty a můžete vyjít/vyběhnout. Kdybyste se náhodou někteří aktivní jedinci chtěli inspirovat knihou „Born to Run“ tak vězte, že to je pro naše středoevropské nohy bez řádné přípravy a při nějaké delší vzdálenosti jeden z nejhorších nápadů. A co je naopak z mé zkušenosti výborná volba? Chodit (nebo i běhat) do schodů a do kopce. Fakt pecka. Síla nohou, možnost si zlepšit fyzičku, ideální odezva únavy těla při větší zátěži, prostě schody jsou výborný tréninkový prostředek.


Přijde Vám, že zbytečně zjednodušuju a vynechávám důležité fyziologické pojmy? Přesně tak. A proč taky ne? Chcete se snad už tady dozvědět něco o svém BMI (čti Body Mass Index)? Tak co třeba údaj, že Jarda Jágr, „pan Hokejista“, idol žen a jeden z nejlepších hokejistů světové historie má při svých aktuálních 113 kg živé váhy (a většinou svalů) takový BMI, že spadá do kategorie obézních lidí? To jste asi nechtěli číst, že ne? Ovšem jestli si chcete hrát s něčím měřitelným a do budoucna porovnatelným, vřele doporučuji si udělat měření na tzv. „IN BODY“. Tento přístroj Vám dá počáteční informaci o tom, jak je složeno Vaše tělo. Tedy kolik máte nejen tuků, svalů, ale i vody, a to vše rozděleno na jednotlivé části těla. Proč to doporučuju? Protože je dobré vědět, jak na tom jsme. Protože je to za „pár korun“, případně v rámci nějaké akce (jako je třeba Maratonské EXPO v Praze v květnu) zcela zdarma. Protože se od tohoto okamžiku budete díky pohybu už jen vylepšovat, a to je přece super. Až si totiž podobné měření uděláte třeba za půlrok, budete sami vidět. A co motivuje víc, než úspěch, že? Hele víc „PROTOŽE“ už nepíšu, i když je znám 😊.

Takže chodíme, někdy už i běháme, a co dál? Co třeba nějaký cvik. Nebudu moc originální, ale jeden bych měl. Zkuste obligátní „prkno=plank“. Pocítíte při něm nejen břicho, střed těla, ale taky ruce a další tělesné partie. Navíc v kombinaci s jinými cviky, třeba dámskými či pánskými kliky je to opravdu velmi prospěšné. A nezapomeňte, že naše vůle je slabá a morálka chabá. Co z toho plyne? Prostě plán, papír a důsledně dodržovat naplánované. Pro začátek (čti měsíc) stačí klidně 3 x 30 vteřin denně. A uvidíte, jak dlouhá je půlminuta i jaký budete cítit efekt už po pár dnech cvičení. Jo a jestliže posilujete, nezapomeňte taky protahovat. Že jste byli před deseti lety ohebnější? Já taky. Ale i s tím se dá něco dělat a „zastavit čas“ je fajn pocit.


Jejda, víte, na co jsem při svých doporučeních úplně zapomněl? Na moji oblíbenou vodu. Tedy plavání, cvičení a vůbec pobyt ve vodě. Mezi největší pozitiva pobytu v řece, rybníce nebo teď v zimě aspoň bazénu patří:

- Odlehčení kloubům

- Možná regenerace po běhu

- Cvičení po úrazu

- Eventuálně někde bublinky, sauna, pára a další možnosti

Takže voda není jen plavání. Ono taky plavání stylem prsa „á la paní Radová“ s hlavou nad vodou není nic jiného než faul na naši krční páteř. Naučte se hlavu potopit, plavte kraul, případně občas proložte plaváním naznak. To je sice výborná varianta, ale ne každý chce mít vodu v uších, zpětná zrcátka se taky na plovárně nefasují, a tak to nechám na Vás.

No a kdybyste chtěli eliminovat možnost s jakýmkoliv sportováním skončit dřív, než přijde jaro, mám pro Vás další tip. Sportujte ve dvojici nebo partě, má to nesporné výhody. Pravděpodobnost, že se v jeden okamžik nebude chtít hýbat ani jeden z vás je totiž o dost menší, než tomu bude u jednotlivce. Kromě toho není špatné počasí, ale pouze špatně oblečený chodec, běžec, cyklista atd. /nehodící se škrtněte/ …. 😊.

A až se budete nějakou dobu hýbat, pojďme ještě dál. Z mého osobního hlediska i dle sportovců kolem pak doporučuji další level. A tím jsou kolektivní sporty. Jsou zábavnější, mají v sobě prvek soutěže, prostě je to proces socializace a ideální forma k všeobecnému zlepšování fyzické kondice. Co třeba takový badminton? Věděli jste třeba, že badminton je 3x energeticky náročnější než tenis? Ovšem to platí pro jeho vrcholovou úroveň. Jestliže nejste ani profesionální tenista, ani badmintonista, bude rozdíl ještě výraznější, to mi věřte. Protože tenis začátečníků je především samá chyba a špatný úder. Tedy taky hledání a sbírání míčků, kdežto badmintonový míček (čti košíček) bude přece jen mezi raketami (čti pálkami) létat trochu déle.

Dalšími zdravými, a přitom zábavnými aktivitami především pro ženy jsou například HEAT nebo Jumping. HEAT je vlastně jen takové chození po páse, pohoda. Ovšem leje z Vás jako hrom. A Jumping? To je takové to skákání na malých trampolínkách, na dolní končetinu náročné jako blázen. Vtipné na Jumpingu je to, že těžší skákající se nadřou víc, protože se díky svým kilům budou „prošlapávat“ blíž k podlaze, a tak když budete chtít skákat v tempu hudby, sakra se zapotíte 😊.

Závěrem se s Vámi podělím o dva vtipné výroky o hubnutí. Prostě sranda musí být:

1. Nehubnu do plavek, tloustnu do nafukovacího kruhu.

2. V noci bychom prý neměli jíst, ale kdo mi sakra vysvětlí, proč je tedy v lednici světlo?! 😊

A to už je pro dnešek všechno. Začněte a vytrvejte. Máte na to. Věřím Vám. Někteří z vás mě přemlouvají, abych napsal ještě další „díl“ a věnoval se zde již pokročilejším sportovcům. A napsal pár řádek i pro ně. Nenapíšu. S těmi se potkám na sportovišti a budu si s nimi psát přes mail a nebudeme nudit ostatní.


Hodně nachozených či dokonce naběhaných a uplavaných kilometrů ve zdraví vám všem přeje Petr Friesinger.

+420 773 33 77 55   petr.friesinger@alternation.cz

bottom of page