top of page

Kdy je i 180 burpees dobrých?

Aktualizováno: 29. 1. 2020


Lektor Petr Friesinger, jednoznačně největší sporťák z našeho lektorského týmu, popisuje, jak si užít a hlavně přežít závod Spartan race.


Co je potřeba pro úspěšné absolvování Spartan Race*?

1. Předně být buď aspoň trošku sportovec nebo být aspoň trošku adrenalinový blázen a postavit se tak na start. Nejčastěji však být aspoň trochu obojí.

2. Potom je potřeba před zahájením závodu dát souhlas s prohlášením, ve kterém se účastník zříká všech nároků a ve kterém se uvádí mimo jiné i toto: „Existuje značné riziko vážného zranění nebo smrti související s aktivitami prováděnými Účastníky během každé Události, které může zahrnovat např.: (i) utonutí; (ii) tonutí; (iii) podvrtnutí; (iv) natažení; (v) zlomeniny; (vi) zranění způsobená horkem nebo zimou, včetně popálenin, zranění související s horkem a podchlazení; (vii) syndrom přetížení; (viii) zranění související s činy nebo opomenutími jiných účastníků Události nebo vozidel; (ix) zvířecí pokousání, pobodání či uštknutí; (x) kontakt s jedovatými rostlinami; (xi) nehody během např. pádlování, horolezectví, cyklistiky, pěší turistiky, lyžování, chůze se sněžnicemi, cestování lodí, kamionem, autem nebo jinými, pád z výšky; (xii) srdeční infarkt; (xiii) onemocnění spojená s expozicí odpadní kontaminované vodě či kalu; (xiv) trvalé ochrnutí; nebo (xv) smrt. I když určitá pravidla, vybavení a osobní kázeň mohou toto riziko snížit, stále přetrvává riziko zranění nebo smrti.“

3. A na závěr je potřeba buď překonat všechny překážky závodu a dostat se do cíle nebo při nepřekonání překážky či nesplnění některého úkolu za každý takovýto neúspěch odcvičit 30 tzv. „burpees**“, neboli „angličáků“.

* Spartan Race je překážkový závod, kde se kombinuje běh s překonáváním překážek. I jeho nejkratší forma s názvem Sprint má délku minimálně 5 km a nejméně 20 překážek různého typu a náročnosti (pod pojmem sprint jsem si vždycky představoval něco trochu kratšího… :-).

** Burpees je trestný cvik, který v sobě obsahuje dřep, potom klik, opětovně dřep a následně výskok.


A kdy že je i těch 180 burpees dobrých? No přece tehdy, když je všechny úspěšně uděláte, byť třeba s vypětím všech sil :-).


Petře, děkujeme za článek.

bottom of page