top of page

Limitní princip

Pan Pareto by se divil...


80 % z vás to zná. 20 % z vás se tím řídí. Je to jeden ze základních principů sebeřízení. Tipnete si?

Ano, správně, je to slavný Paretův princip. Říká nám, že dvaceti procentům pro nás nejdůležitějších věcí máme věnovat osmdesát procent svého drahocenného času. Jen tak budeme úspěšní. Paretův princip má ještě několik jiných interpretací. Třeba takovou, že pouze 20% vašich klientů vám přináší 80% zisku. A pár dalších. Zůstaňme ale u toho času a vašich aktivit.

Doba se mění, princip 80:20 je už notně zvetšelý. Pan Vilfredo Federico Damaso Pareto žil na přelomu 19. a 20.století. Poměr 80:20 je z dnešního pohledu prostě příliš „mělký“. Jak je to tedy správně? Žádnou dobrou zprávu pro vás nemám: Dnes je třeba, abyste vybrali pouze 5% aktivit ze všech, které děláte! Jim věnujte 95% svého drahocenného času!

Nemůžeme si nevšimnout, že se procento počtu našich důležitých úkolů pomalinku od roku 1906, kdy byl princip vysloven poprvé, snižuje. Dostává se do fáze, kdy se bude limitně blížit nule. Co myslíte, co nastane v našich životech, až se té nuly dotkne? Čemu se potom budeme věnovat? V každém případě na „to“ budeme mít 99,9999% svého času :o).

To bude krása!

Já psaním tohoto blogu dnes porušuji tento nový, dynamický, princip, jak se teď módně říká „nový normál“. Protože nějaký blog Alternation rozhodně nepatří mezi 5% mých klíčových aktivit a úkolů. Zase mi to psaní ale dělá dobře :o) A pak mám děvčata a kluky z Alternation rád. Tak co bych pro ně neudělal, že?

Přeji vám všem, tedy aspoň těm pěti procentům, kdo jste si článek nejen rozklikli, ale také přečetli, ať se vám vše daří vždy alespoň na 95%!

P.S.: Pokud nevěříte, že se zastaralých 80:20 opravdu už ve všech interpretacích změnilo na 95:05, tak se vraťte k první větě tohoto příspěvku a zkuste si ještě jednou tipnout: Kolik procent z vás zná ten zprofanovaný a tisíckrát opakovaný Paretův princip? A hlavně: Kolik procent z vás se jím opravdu řídí? Nebo si vzpomeňte na všechny ty dnešní firmy, služby a produkty, poskytované prakticky jednomu jedinému klientovi. Atd...

Hezké léto přeje

Váš Erich Fiedler

Mohl by vás také zajímat jeden starší článek kolegy Petra Friesingera o čase: https://www.alternation.cz/post/pravidla-pro-efektivní-práci-s-časem-a-sebeřízení

bottom of page