top of page

Rčení, že "Čas jsou peníze"

Aktualizováno: 25. 10. 2021



Dnešní čtení je postaveno na 3 nosných pilířích:

1. Čím bude kratší, TÍM LÉPE

2. Čím méně toho napíšu já a čím větší prostor dám k „pouhému“ interpretování citátů a myšlenek klasiků, TÍM LÉPE

3. Čím většího 🐞(čtěte brouka) do hlavy vám některá pasáž nasadí, případně si ji díky tomu přečtete ještě jednou, TÍM LÉPE.


A kromě toho v něm ještě někdy v závorce a někdy rovnou v textu zmíním mimoděk i několik budoucích témat našich blogových zamyšlení. Takové meníčko na příští týden.

Víc než kdy jindy se v této době lidé zamýšlejí nad hodnotami. A protože teď máme mnozí víc času, než tomu bylo třeba ještě před pár měsíci, řešíme různé věci. Jasně, primárně snad zdraví, co jiného. Ale třeba taky peníze. Prostě složenky bude potřeba platit v každé době. Jak jste na tom vy, jste vyznavači tvrzení, že „Čas jsou peníze“? Schválně, zkuste si pro sebe odpovědět. A máte jen dvě možnosti odpovědi, buď ano nebo ne. Přitom to vypadá, že je kupodivu jen jediná správná odpověď. Kdo odpověděl že NE, asi ví proč. Ovšem kdo odpověděl že ANO, mám pro něj pár zajímavých citátů, které ho třeba přesvědčí, že tomu tak úplně není. Čas totiž asi bude ještě víc než peníze.

„Čas jsou prý peníze, ale peníze se nerovnají času. Bez peněz se dá ještě vždy mnoho udělat, bez času nic.“ Jan Neruda


„Čas, že jsou peníze? Zkuste si uložit v bance mládí a vyzvednout si je po padesáti letech.“ Jiří Žáček



Tak co nyní? Ještě tvrdíte, že čas jsou peníze? Přitom ho dnes spousta z nás nejen devalvuje, ale taky jím vlastně moc nešetří. Tedy když je ho najednou nějak víc než jindy (opět nechci zobecňovat, jsou dnes skupiny lidí a není jich málo, které jsou v jednom kole, mají toho víc, jsou pod neskutečným tlakem). Jenže i pro ně platí, že času máme všichni stejně. Víc jak 24 hodin za den nemá nikdo z nás. Někomu to stačí, někomu ne.


Kromě toho platí i další spravedlivá tvrzení o času, jako například:

ČAS nemůžeme koupit

ČAS nemůžeme uspořit

ČAS nemůžeme zastavit

ČASu máme každý ohraničený kapitál

Už několik let mám doma vytištěný jeden moudrý citát a hodně mi pomáhá. Čím mi pomáhá? Přece tím, že ho mám na očích, občas čtu (i když už ho samozřejmě znám nazpaměť 😊), ale hlavně se jím velmi často řídím. I když tedy naprosto v každém okamžiku to opravdu ještě není. Kdyby pomohl i někomu z vás, budu moc rád.


Takže tady je:

„Většina z toho, co říkáme a děláme, není důležitá. Pokud to dokážete vypustit, budete mít víc času a větší klid. Ptejte se v každém okamžiku sebe sama: Je to důležité?“  (Marcus Aurelius)


Důležité a naléhavé, tedy tzv. „Eisenhowerův princip. To je oč v životě často běží. Něco mi říká, že již brzy budete v našem blogu číst právě o tomto tématu 😊.



Plánujete? Výborně. No a jestlipak si plánujete opravdu 100% svého pracovního času a aktivit? Ano? Tak to snad ani raději nedělejte. Tedy samozřejmě když nepracujete zrovna na páse nebo s tvrdými normami ve výrobě. Kdo si totiž dokáže naplánovat třeba to, že mu zazvoní telefon a on ho zvedne, zdrží se déle při rozhovoru s kolegou, přijde mu nečekaná návštěva, najde v poště víc mailů, než čekal, zajde si na toaletu nebo na cigaretu vícekrát než jindy atd.? A potom prostě nestíháte, co jste si původně naplánovali. Právě na to pamatuje pravidlo 60:40. Stačí si totiž naplánovat 60% času a jak já někdy říkám, zbývajících 40% radostí a starostí vám už přijde samo. Většinou ve formě neplánovaných činností a vaší kreativity, tedy spontánních činností. Často právě v poměru 20%:20%. Proto hlavní pravidlo plánování zní: Neplánujme beze zbytku!

V koronavirové době platí ještě víc než kdykoliv jindy věta: „V PRÁCI HRAJE ROLI KVALITA STRÁVENÉHO ČASU, DOMA JEHO KVANTITA“.Tím je řečeno, že v práci pracujme jako ďas, s výsledky a efektivně (a jejda, i tady jsem už zabrousil do jednoho z dalších pravidel managementu, které nás taky v našich blocích ještě čeká v příštím týdnu). To proto, abychom potom mohli být doma co nejdřív a nejvíc. I když dnes to může někomu s režimem home office ode mě připadat jako jízlivost, že? Ovšem i práce home office je práce, a to naprosto plnohodnotná. Možná se někdy dokonce i hůř organizuje, je to často díky možným rušivým vlivům okolí otázka vůle, motivace a sebedisciplíny (opět bude samostatný blog…).


Dnes připojme ještě pár výroků pro zamyšlení:


„Nepodceňujte hodnotu nicnedělání nebo procházení se jen tak, kdy posloucháte všechny ty věci, které jinak neslyšíte, a nic vás neotravuje.“ A. A. Milne


„Nikdo ještě na své smrtelné posteli neřekl, že by si přál strávit více času v práci.“ Paul Tsongas


Přestože končíme dnešní čtení skoro morbidně, to nebyl záměr. Hlavním cílem bylo přece dostat se k zamyšlení a nasadit si toho 🐞do hlavy. Máte ho tam? Ještě ne? Tak si to klidně přečtěte ještě jednou a ono to přijde😊.

Ať máte dost peněz, ale hlavně hodně času pro sebe a svoje nejbližší, vám přeje


Petr Friesinger


+420 773 33 77 55   petr.friesinger@alternation.cz

bottom of page