top of page

Tak jak je to s tím sexem a hubnutím?


Jak jsem již avizoval v minulém blogu, odpovím v následujících řádcích na otázku jednoho čtenáře, a sice „Jaký vliv má sex na redukci hmotnosti?“ Takže odpověď zní, že pozitivní 😊.


Ovšem zároveň je třeba korektně a trochu smutně poznamenat, že však i dost malý ☹. A tím bych tuto otázku opustil a dál se budu trochu věnovat už jen tzv. „bílému sexu“, tedy otevírání lednice. Tento fyzický úkon má totiž narozdíl od postelových hrátek na naši fyzičku, zdraví a taky hmotnost vliv poměrně zásadní.

Nemusíme být velcí matematici či jaderní fyzici, abychom si spočítali, jak můžou jít naše „vánoční kila“ rozumně a trvale dolů. Prostě náš příjem energie musí být dlouhodobě nižší než výdej. A jelikož o pohybu chci psát ještě příště, dnes se zaměřím na jídlo a pití.

Věřím, že po přečtení minulého článku se ještě nestavíte na váhu po každém návratu z WC. Nastal čas to změnit: pojďme se tedy kromě těch posunutých dírek na pásku věnovat i váze. Ideálně jednou denně, ve stejnou dobu. S ohledem na objektivitu je nejlepší hned ráno, po probuzení. Hodnotu si pravidelně zapisujte, ale stále není třeba nic přeceňovat. Vždycky mě může vzít čert, když nejmenované televize „mění lidem život“ tím, že začínají liposukcí. V našem případě zdravé změny je taky zbytečné brát jakékoliv léky, třeba na odvodnění. Koneckonců i různými saunami, párami, teplými koupelemi, cvičením v igelitu a dalšími podobnými aktivitami se můžeme bez problémů rozloučit klidně s několika litry vody za pár hodin, ale to vám radit fakt nebudu. Nejsme přece zápasníci MMA ani jiné podobné skupiny, že?



Ovšem soustředit se na to co, kdy a jak jíme se nám rozhodně vyplatí. Tedy co ano, i co ne. I kdy ano, a kdy ne. V krátkosti: osvědčilo se mi, a víme to od minule, jíst pouze to, co jsem si předem a plánovaně připravil. Myslet hlavou, používat zdravý selský rozum. Jako největší nepřítel mi přijde jak zbytečný cukr, tak tvrdý alkohol. Vnímáte, co píšu? Zbytečný a tvrdý. Chcete si dát něco sladkého a nebude toho ani moc, ani zbytečně často? Tak si to prostě dejte. Jsem zastáncem populární teorie, že desetideková tabulka čokolády snědená s pocitem viny váží kilo. Ale ta samá snědená s chutí, radostí a úsměvem třeba po nějaké tělesné aktivitě potom tak maximálně pět deka 😊. To samé s alkoholem. Párkrát za týden pivo nebo střik ze suchého vína? Proč ne? Jasně že by bylo lepší se tomu vyhnout, ale kdo dokáže jít od pangejtu k pangejtu a ještě s úsměvem? Jde o tu rovnici. Víc vydávat než přijímat. A protože mozek i svaly „jedou“ na cukr, tak hlavně při sportu je přehnaný asketismus spíš často kontraproduktivní. Snad jen co opravdu vynechte je pití příliš sladkých limonád. Naproti tomu i třeba takové jedno pivo je jeden z nejlepších ionťáků 😊.

O sportu ale až příště. Dnes snad jen tolik, že po tělesné námaze se „hřeší“ líp, protože naše tělo spaluje rychleji. A v tom je právě často zakopaný pes. Prostě skoro nejíme, trochu se hýbeme a kila nejdou dolů. Jak by taky mohla? Naše tělo je poměrně chytrý „mechanismus“. Jinak spaluje ve dvaceti letech, ale jinak potom ve čtyřiceti nebo třeba padesáti. Prostě to tak je a nic s tím neuděláme. Stejně jako je dobré si uvědomit, že na chytrost je třeba jít zase chytrostí. Když přestaneme jíst nebo jídlo hodně omezíme, co udělá naše tělo? No zareaguje, jasně že zareaguje. A to tak, že zpomalí výdej energie. Bude si ji šetřit na horší časy. Ale co udělá, když mu dáme ráno „normálně“ (čtěte přiměřeně a s rozumem) najíst a pak to během dne ještě párkrát zopakujeme? Přestane být tolik obezřetné a zpomalovat metabolismus, a bude s námi krásně „spolupracovat“. Takže jíst ráno, zbytečně nehladovět, jíst po cvičení a nejíst už potom moc večer se nám zúročí.



Mám pro vás ještě jeden zaručený a vyzkoušený tip na zdraví. A věřte, že i když to podle přepočtu kilokalorií či kilojoulů nevypadá moc rozumně, vřele to doporučuji. Používejte panenský olivový olej, kde to jen jde. Taková polévková lžíce například na salát vám za pár měsíců „vyčistí“ cévy takovým způsobem, že lékaři budou koukat. A cholesterol, myšleno ten „zlý“, tzv. LDL cholesterol (schválně píšu „zlý“, protože i cholesterol není jen špatný, stejně jako ozón v přírodě není jen ten jeden škodlivý…), ten se bude poroučet. Samozřejmě že mu v tom účinně pomáhají i další zdravé potraviny, ale na „oliváček“ nedám dopustit. Vyzkoušel jsem to před několika lety a od té doby se toho držím. Tehdy jsem potřeboval upravit jeho mírně zvýšenou hodnotu a během tří měsíců jsem ji dostal na polovinu. Moje lékařka mi dodnes nevěří, že to bylo jen úpravou stravy, a ne třeba prášky.

Někteří lidé, které koučuji, tvrdí, že jsem provokatér a mám výsledky. Souhlasím s obojím. A ani jedno mi nijak zásadně nevadí 😊. Příště rád napíšu pár řádek na téma pohyb, tělesná aktivita a zdravý životní styl. Tak si říkám, jestli i příště nezačnu tím, čím jsem začínal dnes, tedy odpovědí na otázku „Jaký vliv má sex na redukci hmotnosti?“ 😊.

Lepší rok 2020 než byl ten minulý vám všem přeje


Petr Friesinger.

+420 773 33 77 55   petr.friesinger@alternation.cz

bottom of page