top of page

Technika Ďáblova advokáta

Aktualizováno: 25. 10. 2021



V dnešní době máme asi jedinou jistotu a tou je neustálá změna. A protože štěstí přeje nepřipraveným, pojďme se pro jistotu připravit, abychom na něj nemuseli v budoucnu moc spoléhat.


Na co to bude dnes? Už jste se setkali s technikou Ďáblova advokáta (dále jen "ĎA")? Tato metoda se ve firemní praxi využívá stále častěji jako efektivní nástroj při zavádění nových věcí a prosazování změn. A je jedno, zda půjde o systém, strukturu nebo třeba jen dílčí úpravy. Kvalitní práce ĎA nás připraví na možné komplikace při aplikaci už v době plánování. Tedy ještě před vlastní realizací. Čím lepší volba ĎA, tím lepší příprava a možnost reagovat na některé akce reakcí, ještě než vůbec nastanou.


Klasickým příkladem je, když si firma najme hackera, aby prolomil její počítačové systémy a pracoval tím tak na jejich budoucí ochraně. Podobně občas pracujeme i my, koučové. Klademe třeba takové otázky, kde hledání odpovědí na ně mohou koučovanému pomáhat s budoucí protiargumentací na jiném fóru.


A jak se využívá tato technika v praxi? Pracovník určený (v Čechách ho však není často potřeba ani určovat, ve firmách je spousta lidí, kterým tato role nepůsobí ani ty nejmenší problémy a svojí povahou jsou to vlastně „malí ďáblíci“) do role ĎA vytváří atmosféru nemožnosti cokoliv nového prosadit. Namítá, poukazuje na slabá místa všech možných variant. Naprosto vylučuje jejich úspěšné řešení. Postupně napadá všechny vyslovené nápady, kterými se skupina zabývá jako přínosnými. Za vším hledá slabá místa a nedostatky. Místo, aby vaše společné úsilí o změnu podporoval a chválil, tak ho rozbíjí svými pochybami a vnášením stále nových a nových překážek.


Velmi důležitou podmínkou přínosu ĎA je věnování se pouze věcné stránce, nikoliv stránce vztahové. Právě tento smysl pro disciplínu občas lidem chybí a uchylují se k napadání ostatních místo pouhého kritizování jimi předkládaných myšlenek. To je třeba eliminovat již při zadání a důsledně dodržovat během veškerých diskusí.

Nutným předpokladem pro úspěch prosazování nových věcí je však také skutečnost, že kromě ĎA máme v týmu i kolegy s jinými rolemi. Konstruktivního kritika (ten, který kromě problémů nabízí rovnou i jejich možná řešení), dotahovače, nosiče vody a především tzv. „lídry změny“. Kdyby totiž byl každý jen ĎA, tak to by potom bylo ve vašem týmu skutečné peklo 😊.


V rámci changemanagementu se tak místo 4 atributů změn známé jako „4V“ dostává do seznamu ještě páté doporučení. Nově:

1. VĚDOMÍ naléhavosti změny

2. VIZE změny

3. VŮDCE změny

4. VÍTĚZSTVÍ, která se oslavují, i když jsou teprve dílčí

+

5. VÝKON ĎA 😊.


A jestli budete mít někdy chvilku času, doporučuji se podívat na film „Ďáblův advokát“. Výborný scénář a herecké výkony Al Pacina a Keanu Reevese vám ukážou techniku ĎA ještě z jiného úhlu.

Ať jde den a efektivní používání této techniky vám přeje


Petr Friesinger.


+420 773 33 77 55   petr.friesinger@alternation.cz

bottom of page