top of page

Zbavme se personalistů...

Aktualizováno: 27. 10. 2018

Pro napsání článku  Zbavte personalisty předsudků mě jeden pán inspiroval svým komentářem: “Nechcete se radši zbavit personalistů?” No ano, chceme! Střílím tím do vlastních řad, ale proč ne. Začala jsem na tom přemýšlet.

Myslím, že bychom měli třeba tak do 10 let vymizet jako profese :) Jak by to asi pak vypadalo, když by ve firmě nebyli personalisté?

Kdybychom nebyli, tak by pak každá firma měla ideálně mít:


  • Interního kouče. Za koučem budou chodit manažeři i zaměstnanci se svými problémy. Bude moderovat jejich týmové diskuse a pomáhat řešit spory. Zvládne i kariérní a talentové rozhovory. Nastaví se zaměstnanci rozvojové plány, posbírá jejich vzdělávací potřeby a zaměstnanec sám si pak jenom objedná kurz, na kterém se s koučem shodnou nebo ho pošle za interním lektorem. Exit interwiev v jeho režii je samozřejmost.

  • Dobrou headhunterskou či personální agenturu. Agentura zařídí veškerý nábor. Bude surfovat na sociálních sítích a hledat ve svých databázích, testovat uchazeče a dávat jim osobnostní diagnostiku. Pak manažerům naservíruje jen výběr těch nejlepších z nejlepších. Že je to sakra drahé nevadí, borec z controllingu to nějak začaruje :)

  • Borce v controllingu, co pohlídá personální náklady, headcount a bude zásobovat finančního ředitele milionem tabulek, které si navymýšlí. Když bude chtít dělat něco nad rámec, může se pustit do systému odměňování. Pokud ho již firma bude mít, bude jej jen udržovat, každý rok revidovat. Může oponovat manažerům, co způsobí nesmyslné navýšení zaměstnanci v ročním výhledu a podobně. Také může posílat externí mzdovce podklady pro mzdy.

  • Skvělého markeťáka, co bude budovat silný brand firmy jako skvělého zaměstnavatele. Bude obíhat všechny konference, zachytávat na sociálních sítích nadějné absolventy ČVUT i ostřílené obchodníky. Vymyslí krásnou kreativu na náborovou kampaň, pak ji celou odpromuje a ve volných chvílích zařídí třeba vánoční večírek ve stylu Vesmírná odysea, aby to bylo dostatečně cool.

  • Interního lektora, co odškolí všechno - od adaptace až po obchodní dovednosti a klidně i programování. Od interního kouče si převezme rozvojové potřeby zaměstnanců, každému poskládá individuální vzdělávací plán a pak to odškolí. Když to nebude umět, naučí se to sám na jiném kurzu. Rozpočet na vzdělávání mu dodává borec z controllingu.

  • A málem bych zapomněla, na asistentku tedy “holku pro všechno”. Každá z těchto profesí plodí mnoho administrativy a člověk na této pozici musí papíry přímo milovat. Bude dělat smlouvy, návrhy na přijetí, návrhy na navýšení, bude počítat stravenky, organizovat školení a večírky, domlouvat schůzky, všechno ukládat do příslušných složek na Google Disk, archivovat a tisknout a pozor, všude dávat firemní loga.

No co myslíte, nebylo by nám bez personalistů lépe? To by bylo tak krásně! Viďte :) Je tu však jedno velké ALE… a vy jistě tušíte jaké.


Za článek děkujeme Kristýne Burdové.



bottom of page