top of page

Grilováním k pár kilům navíc



Je léto, máte hodně pohybu a stejně přibíráte? Možná k tomu přispívá i grilování. Člověk se uvolní, má dobrou náladu a ani mu nedojde, kolik toho během jednoho večera vlastně sní. Nic proti grilovačce, grilovat se dá i bez následků. Jen se nad tím musí trochu přemýšlet.


Kolik energie, abychom netloustli?


Abychom nepřibírali, příjem energie musí být v rovnováze s výdejem. Každý máme jinou potřebu energie, závisí to na spoustě faktorů – na pohlaví, na tělesné konstituci, věku, zdraví i fyzické aktivitě. Uvádí se ale tzv. referenční hodnoty doporučeného denního příjmu a „průměrná žena“ má za den sníst 8.400 kJ, „průměrný muž“ 10.000 kJ. Přičemž večeře by měla tvořit kolem 25 % tohoto příjmu, tj. u ženy 2.100 kJ a u muže 2.500 kJ.

Teď si ukážeme, jak snadno se přes tyto hodnoty při grilování dostaneme.


GRILOVACÍ MENU


... s krkovicí, klobáskami, chlebem a pivem

7.083 kJ, což se rovná 84 % referenčního denního příjmu ženy a 70 % muže.


Jak se docílí tak velkého množství energie? Poměrně snadno. Krkovice i grilovací klobásky jsou totiž hodně tučné, k tomu dva krajíce chleba, dvě dvanáctky a je to.


150 g vepřová krkovice bez kosti ... 1675 kJ

4 malé (100 g) grilovací klobásky ... 1304 kJ

2 krajíce (200 g) chleba Šumava ... 2040 kJ

2 lžíce plnotučné hořčice ... 84 kJ

2 piva 12° ... 1980 kJ


... s hamburgerem a pivem

5.525 kJ, tj. 65 % referenčního denního příjmu ženy a 55 % muže.


Maso na burger je sice hovězí, ale správný burger obsahuje kolem 20 % tuku a aby ho bylo dost, dělává se 200 gramová porce. K poměrně vysokému množství energie přispívá i větší houska, majonéza, a třeba i dvě desítky.


200 g maso na burger – 100% hovězí ... 1520 kJ

120 g hamburgerová houska ... 1304 kJ

1,5 lžíce (15 g) majonéza ... 420 kJ

1 lžíce kečupu ... 46 kJ

1 lžíce hořčice ... 44 kJ

10 g plátek čedaru ... 170 kJ

2 piva 10° ... 1550 kJ


... s kuřecími prsíčky, rozpečenou bagetou a dvojkou vína

5.720 kJ, tj. 68 % referenčního denního příjmu ženy a 57 % muže.


I z kuřecích prsou se dá vykouzlit slušná dávka energie. Stačí zvolit nevinně vyhlížející česnekovou bagetou určenou k rozpečení a tučnější omáčku.


200 g kuřecí prsa ... 922 kJ

2 lžíce tatarské omáčky ... 335 kJ

300 g česneková bageta k rozpečení ... 3903 kJ

2 dcl bílého suchého vína ... 560 kJ


... s grilovaným hermelínem, kuřecími prsíčky, chlebem a dvojkou vína

4.824 kJ, tj. 57 % referenčního denního příjmu ženy a 48 % muže.


Grilovaný hermelín je krásně tekutý a sníte ho, jak nic. Často ho lidi mají jako takový grilovací předkrm. A po něm následuje ještě masíčko. Jenže zrovna jeden 120 gramový hermelín má víc energie, než 200 gramů kuřecích prsou.


120 g hermelín ... 1597 kJ

1 krajíc (100 g) chleba Šumava ... 335 kJ

100 g kuřecí prsa ... 460 kJ

1 krajíc (100 g) chleba Šumava ... 1020 kJ

lžíce tatarské omáčky ... 167 kJ

2 dcl bílého suchého vína ... 560 kJ


... s kuřecími stehny, kukuřičným klasem, chlebem a ciderem

5.494 kJ, tj. 65 % referenčního denního příjmu ženy a 55 % muže.


Zase zdánlivě lehce vypadající menu. Jenže stehna jsou s kůží, která je tučná. A kukuřice aby byla dobrá, je zase potřená máslem. A jako tečka stačí Cider.


300 g kuřecí stehna s kůží ... 2349 kJ

250 g kukuřičný klas s máslem ... 1325kJ

1 krajíc (100 g) chleba Šumava ... 1020kJ

4 dcl Cider ... 800 kJ


Jak je vidět, grilováním se dá lehce projíst k pár kilům navíc. Pokud to takhle děláte často a nekompenzujete pohybem. Grilovat jde přitom i tak, abyste nepřibrali. Stačí ubrat na množství tučného masa i příloh, místo toho přidat zeleninu a tatarku nebo majolku nahradit jogurtovým dipem. Pak si můžete s klidem dopřát i skleničku piva nebo vína.


Pro názornost ještě jedno odlehčené menu:


... s kuřecími prsíčky, chlebem, zeleninou a dvojkou vína

2570 kJ, tj. 30 % referenčního denního příjmu ženy a 26 % muže.


150 g kuřecí prsa ... 690 kJ

1 krajíc (100 g) chleba Šumava ... 1020 kJ

200 g lilky, cuketa, rajčata ... 200kJ

2 dcl bílého suchého vína ... 560 kJ


Marcela Avramopulu

lektorka, koučka a výživová poradkyně


bottom of page