top of page

Léto, stres a jeho nebezpečí




Již několik týdnů je tu doba letní, a to je období odpočinku a dovolených. Doba, v níž bychom měli načerpat síly a motivaci do dalších všedních dní, které nás po uplynutí dovolené čekají, tak abychom pak měli energii nejen na plnění povinností, ale také na náročný podzim, který nás čeká.


Upozornění na negativní účinky stresu, respektive distresu a jeho škodlivosti je všude kolem nás přehršle. Přesto připomenutí rozhodně neuškodí. Stres je všudypřítomný a téměř stálý a nelze se mu zcela vyhnout. Není radno si namlouvat, že nás se netýká. Dost pravděpodobně potvrdíte, že je ho za poslední roky více než kdy jindy. A pokud momentálně prožíváme spokojené životní období, nikde není psáno, že to tak zůstane napořád.


Timothy Gallwey o stresu říká. „Mnoho lidí se ve stresu chová jako kulečníková koule, do níž narazila koule jiná. Něco je pošťouchne a oni se dají do pohybu. Ne tam, kam chtěli, ale kam je odrazil nenadálý náraz. Aby mohl kdokoliv lépe zvolit směr, kam chce jít, měl by se i v tom největším chaosu zastavit. Stop umožňuje člověku podívat se na situaci s odstupem, přemýšlet, co na té záležitosti v něm vyvolává stres. Jaké jsou priority a překážky? Uspořádat si myšlenky, udělat si plán. Pak je nutné pokračovat v krocích, ale s jasnějším pochopením toho, co se děje. Mohou to být malá stop trvající několik minut, ale i den, který si vyhradíte jenom pro sebe. Že je to ztráta času? Nikoliv. Permanentní plnění úkolů v práci či péči o rodinu se podobá situaci na bitevním poli. Pokud se bez rozmyslu vrháme do plnění úkolů, které se na nás valí, tak stejně jako v pomyslné bitvě mácháme zuřivě mečem, ale nemáme ani představu, jaká taktika by byla nejlepší, zda bychom mohli někoho pozvat na pomoc, a už vůbec netušíme, jestli právě tento úkol je ten, který má prioritu."


Důležitou součástí prevence a zvládání nadměrného stresu jsou mimo jiné relaxační techniky – autogenní trénink, Jacobsonova progresivní metoda, jóga, meditace i tělesná cvičení...apod. Problém spočívá v tom, že je třeba je aspoň trochu trénovat, a to nikoliv v období, kdy je nám už zle.


Jak ukazují mnohé studie – americké, švédské,... a jiné: relaxační techniky pomáhají ve výrobních firmách, v nemocnicích u pacientů i personálu, ale také u manažerů. Relaxace se také osvědčila při mírnění stresu zdravotních sester i lékařů, při snižování úzkosti u studentů. Americký tým se zabýval vlivem relaxace na příznaky stresu každodenního života. Jak progresivní relaxace, tak meditace byly účinné.


Pokud jste osvícení, podpoříte své zaměstnance i v této oblasti, ať již možností vyzkoušet si na semináři nebo jinými relaxačními benefity.

Tato investice se vždy vyplatí. Je prokázáno, že výkon, motivace, nadšení, proaktivita i tolerance jsou v přímé úměře minimalizaci distresu.


PhDr. Lenka Kolajová



bottom of page