top of page

Najdete deset rozdílů?



Mám takový nutkavý pocit, že by se pan Pareto, o kterém tady na blogu nedávno psal kolega Friesinger https://www.alternation.cz/post/znáte-a-použ%C3%ADváte-v-praxi-část-7 , i v dnešní době cítil jako doma. Mnohé rozdíly se totiž prohlubují a zvětšují. Nebo se mi to jen zdá, a co se zdá je sen? Schválně se desetkrát zamyslete a řekněte si, jak se to jeví Vám. A jestli jsem si u některého z níže uvedených bodů neodpustil připojit svůj ryze subjektivní komentář, tak se jím nenechte nijak ovlivnit. Co člověk, to názor a jiný úhel pohledu. Takže, jak to vidíte Vy?

1. Zaměstnanec X OSVČ Sice patřím do skupiny OSVČ, ale i tak se domnívám, že ani zaměstnanci dnes nemají na růžích ustláno (tedy kromě majitelů květinářství, ti na nich bohužel ustláno mají, protože prodejny jsou sice otevřené, ale lidé kytky nekupují). Někteří jsou propouštěni, a to nejen ti ve zkušební době. Mnohé firmy nefungují, množství práce je ovlivněno dodavateli i odběrateli. Překážek je všude víc než dost, zaměstnavatelé jim často snižují mzdu a redukují ostatní benefity.


2. Rodiče X Bezdětní Tak na to se zeptejme asi nejdřív nějakého rodiče. Já už jsem to udělal a zeptal se mých dvou kamarádů. Oba jsou to tátové 3 dětí školou povinných, z nichž ty nejstarší jsou v pubertě. Kamarád policista mi žertem napsal, že už si raději nebere domů služební zbraň. Kamarád řidič se zase nechal slyšet, že už si raději vyndal z povinné výbavy vozu tažné lano. A nejsem si zcela jistý, jak moc to myslel žertem.


3. Ženy X Muži Ženy se dnes nemusí malovat, muži mají na tváři strniště jako když jsou to hokejisti uprostřed play off. Ovšem pod rouškami se to všechno schová. S nimi jsme všichni krásní, a proto je nosme.

4. Učitelé X Žáci U těchto skupin se nám teď propast asi trochu prohlubuje. Vzájemně se domnívají, jak je ti druzí přespříliš vytěžují a jak by to ve škole bylo jednodušší. Připojím krátký monolog středoškolské učitelky matematiky od počítače: „Tak jsem dala videokonzultaci dobrovolně a prý všichni všechno umí, nepřipojil se nikdo. Pro jistotu jsem to na druhý den změnila na povinnou konzultaci a zjišťuju, že nikdo neumí nic. Zítra asi přejdu opět k té dobrovolnosti.“ Tuto větu jsem slyšel z našeho obývacího pokoje, ale je nutno přiznat, že jsem ji obsahově víc než dost upravil. Ovšem i tak mi připadá, že by šlo na jejím základě napsat další blog, třeba s dvojznačným názvem „3M“ (Může Matematika Motivovat?). A taky mě napadá, že dnes se vlastně i mnozí učitelé stávají svým způsobem žáky. Vyučovacím předmětem je potom výpočetní technika.


5. Vegetariáni X Masožravci Tady je to vcelku jedno, beztak všichni skončíme u těstovin.



6. Obyvatelé paneláku X Vesničané Zažil jsem obojí a je to něco zcela jiného, třeba jen mít a nemít zahradu. Dnes bych si asi nepřál být třeba rodič tří malých dětí, které ještě nemají z aktuální situace moc rozum a někde v sídlištním bytě žadoní o to, že si chtějí jít hrát ven.


7. Ajťák X Počítačový antitalent Rozdíly zde asi budou značné, ale víte, co si hlavně říkám? Jestli lidé bez počítačů a sociálních sítí vlastně teď nemají víc času a klidu pro práci i život. A zatímco Ajťáci si myslí, že viry jsou v jejich životě normální, druhá skupina si to rozhodně nemyslí.


8. Mladí X Starší V tomto bodě to vidím špatně. Jestli jsou někde rozdíly propastné, bude to dle mého právě v této oblasti. A jestliže je sociální osamělost velký problém, tak bych ji nejspíš snášel klidněji než přeplněné domovy seniorů.


9. Sportovci X Nesportovci Zatímco nesportovci nesportovali nikdy, sportovci nesportují až nyní. Čest výjimkám a šachistům.


10. Abstinenti X Konzumenti alkoholických nápojů To se nám tu rozdíly v Nouzovém stavu ale stírají, co? Aspoň já to tak vnímám. Možná to ale vidím zbytečně pesimisticky, každopádně to vidím dvakrát.


Ať se bude dít v budoucnu cokoliv, máme dnes všichni jedinou jistotu a tou je permanentní změna. Takže ať to zvládneme s jistotou i v nejistých časech. Dřív asi bylo líp, než nyní, ale za nějakou dobu bude zase dobře, věřme. Prostě život je jako houpačka. Nebo jako bonboniéra, jak říkala maminka Forresta Gumpa. „Nikdy nevíš, co ochutnáš.“


A protože se říká, že co nás nezabije, to nás posílí, mám jediné přání. Aby nás to všechny jen posílilo 😊.


Váš Erich Fiedler

bottom of page