top of page

Šéfe, chci přidat!

Tříminutový návod jak si říct o vyšší plat


„Šéfe, chci přidat!“, říká zaměstnanec. „Tak přidej!“, odpověděl šéf.

Tolik lehce infantilní a těžce cynický vtip. Ovšem dnes, v polovině roku 2022, je to při stávající inflaci a cenách energií opět téma víc než aktuální. Pojďme se tedy podívat na tuto problematiku podrobněji a ve světle tréninků, které jsem již v posledních několika měsících s několika skupinami účastníků vedl. Jejich název sice bylo poněkud obecnější, „Obtížná komunikace“, nicméně ve všech případech si účastníci kurzu vybrali k hraní rolí formulování žádosti směrem k vedoucímu o zvýšení mzdy (někdy i platu, rozdíl mezi těmito dvěma pojmy jistě znáte, a kdyby ne, prosím najděte si prosím třeba na internetu). Na co zaměstnavatel ve většině případů nereaguje pozitivně a co asi nechce slyšet? Tedy jak NE?

Krátký výčet spíš neúspěšných argumentů je zde: Je velká inflace a zdražilo skoro všechno. Mám vysoké náklady na energie. Zdražila mi hypotéka. Cesta do práce autem je pro mě nyní výrazně dražší. Už nemám tolikrát v měsíci home office a tak se mi zvýšily náklady. Už několik let mám stejnou mzdu, dlouho už jsem nedostal přidáno. Kolega je tady kratší dobu než já a má víc. Firma je dlouhodobě v černých číslech, ale já to na výplatní pásce nikde nevidím. U konkurence berou o hodně větší peníze-četl jsem to na webu, říkal mi to jeden kamarád atd.

Výše uvedené věty jsou často naprosto pravdivé, opodstatněné, logické. Ovšem spíš udělají dojem na silnou odborovou organizaci na pracovišti než na majitele firmy či jejich TOP management. To je prostě realita. Každopádně jsou i argumenty, které mají výrazně větší šanci na úspěch.

Mezi ně patří třeba tyto: I v poddimenzovaném týmu podávám stále lepší výkony, což se dá doložit čísly. Díky mé práci máme jako oddělení/firma vyšší marži a zisk. Moje specializace a náplň práce je nepřenositelná na kolegy. Stále si v souladu s firemní strategií zvyšuji svoji kvalifikaci a s tím je spojený můj přínos pro nás. Často a rád zaučuji nové kolegy, předávám jim svoje know how. Mám hodně neplacených přesčasů a vždy vycházím vstříc s mimořádnými úkoly. Jsem připraven na motivační systém bonusového hodnocení mé práce aj. Netvrdím, že je to zaručený stoprocentní návod. Netvrdím ani, že vám tyto věty půjdou každému do úst nebo vystihují zcela pro každého z vás pracovní realitu. Ovšem jsou to ty úspěšnější varianty při žádosti o zvýšení mzdy.

A co mě k tomu vede? Kromě pozitivní zpětné vazby účastníků mých kurzů na základě jejich osobních zkušeností ještě jedna maličkost. Před týdnem mě totiž oslovil majitel firmy, jehož zaměstnanci byli na kurzu obtížné komunikace. A docela mě pobavil. Že prý jsem měl nejdřív zorganizovat nějaký komunikační a vyjednávací kurz pro něj a jeho kolegy majitele a ředitele firem, než jsem „učil“ jeho zaměstnance říct si o navýšení mzdy. Údajně by se ho rád zúčastnil a dost by tím ušetřil 😊.

Nicméně si uvědomte, že je velmi důležité, aby byla žádost dobře načasována. Například při chvále od šéfa, po úspěšném hodnotícím pohovoru, při zadání náročných úkolů, kterými je zaměstnanec pověřen apod.

Kromě toho je ještě několik významných okolností, které je třeba mít na paměti. Mezi nejvýznamnější patří, v jaké ekonomické situaci se firma nachází, kdy je v ní pravidlem upravovat výši mzdy v rámci roku, zda se tak děje formou navýšení fixu (což je pro mnoho zaměstnavatelů dost nechtěná cesta a značně zavazující nákladová položka) nebo jestli se dá k zajímavým penězům dostat i přes nadtarifní složku mzdy atd. atd A závěrem mám ještě jednu poznámku: Kdyby vás napadlo dát šéfovi rovnou ultimátum typu „když nepřidáte, odejdu“, mějte na paměti, že je to vcelku nejisté. Takové padesát na padesát.

Máte-li v rukávu nějaký skutečný trumf ve formě výrazně lepšího zaměstnavatele a jistoty práce u něj, potom OK. Ovšem jestli by to byla jen nezajištěná alternativa typu „zkusím to jako vydírání a třeba to vyjde“, potom vězte, že nemít žádnou záložní variantu řešení své situace je dost risk. A jít narychlo do nějaké kompromisní práce a zcela nového prostředí se zkušební dobou je poměrně nekomfortní situace.


Hodně peněz, a ještě víc zdraví a pohody v dnešní náročné době plné výzev přeje Petr Friesinger


bottom of page