top of page

Porazili jsme Ebbinghause!




Žijeme ve světě, který je rychlejší, než byl kdykoli dříve, a který se navíc stále mění.

To klade velký důraz na potřebu celoživotního učení. Co jsme znali a uměli před pár lety, nám dnes už nestačí.

Učíme se proto novým dovednostem. Učíme se také být efektivní, vyznat se v turbulentních změnách, nebo změny dokonce řídit.

Učení nám ovšem zabírá čas a jeho efekty jsou mnohdy malé. Navíc jsou často pomalejší než změna, která probíhá kolem nás. Prostě ji nestíhají.

Můžeme tedy mít pocit, že jsme například byli na školení, v praxi ale nic nevyužijeme, protože tam je vše už zase jinak. Propadáme skepsi a přemýšlíme, zda má vůbec smysl stále se učit.

Znáte tenhle pocit také?


Nenechte se takovým pocitem oklamat. Často totiž vzniká pouze naším zapomínáním.

Už v 19.století německý psycholog Hermann Ebbinghaus definoval proces zapomínání a vytvořil legendární křivku zapomínání. Podle ní nejvíce zapomínáme v prvních hodinách po získání nových informací a následně objem zapamatovaného ještě dramaticky klesá po dobu asi 14 dní. Na konci tohoto procesu je většina z nás sotva na dvaceti procentech původně naučeného.

To není právě lichotivý výsledek. K efektivitě má jistě hodně daleko.

Proto jsme v Alternation vymysleli projekt Alt in One.

Díky němu dokážeme zapamatovatelnost naučeného po několika týdnech od školení zvýšit na dvojnásobek obvyklých dvaceti procent.

Jak to děláme? Prostě jsme se vrátili k tomu, o čem se tu už třicet let mluví, ale ve většině případů se to z různých důvodů nedělá. Věnujeme se účastníkům kurzů také po jejich skončení.

Lektor společně s absolventy využívá prostředí speciálně vyvinuté aplikace Alt in One.



Vyšší zapamatování a tím i vyšší uplatnění nabytých dovedností v praxi dosahujeme nejen prostým připomínáním a opakováním, ale také změnou forem sdělení, střídáním dynamiky informací, interaktivitou, soutěživostí, neustálou interakcí s praxí, prací jak s explicitní, tak implicitní pamětí, využíváním fotografické paměti a dalšími technikami. Vše probíhá v uživatelsky příjemném prostředí.

Kromě toho zapomínání jde samozřejmě často také o to, zda v sobě najdeme dodatek motivace k opakování. I s tou vám umíme pomoci :-)

Chcete-li se dozvědět víc, kontaktujte nás zde


Ing. Roman Fiala, jednatel Alternation, s.r.o.


Mohlo by vas také zajímat:





bottom of page