top of page

Time management. Buzzword nebo nezbytnost?

Aktualizováno: 28. 1. 2020


Naši přátelé ze světa personalistiky a vzdělávání dospělých, Betty Košková a Roman Polák, se s vámi podělí o své zkušenosti nejen z oblasti time managementu.


Time management je často skloňovaným pojmem, nejen ve firmách, ale i v osobní rovině. Mluví se o tom denně a skoro až s vášní. Pořádají se workshopy, školení a semináře. Mohlo by se zdát, že jde o moderní výraz, který lidé nadužívají a často ani nevědí o čem je vlastně doopravdy řeč. Nabízí se tedy otázka, je time management jen současný moderní „buzzword“, nebo je to nezbytnost a nutný předpoklad pro spokojený pracovní, ale i osobní život?


Time management neboli řízení času, není jen záležitostí manažerů a vedoucích, ani žádná „novinka na trhu“. Od nepaměti se lidé snažili pracovat efektivně a organizovat si své aktivity tak, aby zvládli všechno důležité nejen pro jejich přežití ale i osobní a rodinný život a zároveň, aby se z toho nezhroutili. Od počátku 20. století se z toho však stala téměř módní záležitost a nezbytný atribut profesního a osobního profilu každého alespoň průměrně úspěšného člověka.


Definice z Wikipedie hovoří o sadě postupů, plánování a zvýšení efektivity využití času. Pravda, to už tak moderně ani zajímavě nezní, což? Vlastně to zní dost neurčitě a každý si pod tím asi nedokáže představit, co to vlastně obnáší v praxi a jak s tím naložit.


V řeči nás – běžných smrtelníků :-) je to především umění uvědomit a stanovit si své priority, podle kterých budu svůj čas a potažmo i život řídit. Jednoduše řečeno zamyslet se a říct si, co je pro mě důležité, jaké jsou mé hodnoty, které uznávám a sestavit si pomyslný žebříček priorit…a podle toho se pak řídit. Důležité je si také uvědomit, kdo/co jsou mými zloději času a co jsem s nimi schopná/ý a ochotná/ý udělat. Je to bezesporu důležitá aktivita a dovednost, díky které si můžeme zachovat duševní zdraví a časem nevyhořet….


Takže není to jen populární fráze, která zanechá dobrý dojem na okolí…je to hlavně velmi důležitý aspekt pro vaše duševní zdraví…a co je víc, než zdraví? Tak už neztrácejte čas a běžte prioritizovat :-)

Za článek děkujeme Alžbětě Koškové, www.taktrochujinapersonalistka.cz

bottom of page