top of page

Já se nesnažím. A co vy?

Aktualizováno: 9. 10. 2019





Všechny a všichni to znáte moc dobře. Ať už z vlastní zkušenosti nebo aspoň z doslechu. A už za pár měsíců to bude opět pro spoustu z nás naprostý fenomén. Ano. Zase tu bude přelom roku a zase se „budeme snažit“. Budeme se snažit žít zdravě, víc sportovat, skončit s kouřením, hubnout, chodit dřív z práce, učit se anglicky/německy/francouzsky/čínsky (nehodící se škrtněte)… A v tom to právě je. Když totiž někdo říká, že se snaží nějaké věci dělat, znamená to jediné. NEDĚLÁ JE. Prostě buď něco děláme nebo neděláme. A než se mnou a tímto názorem začnete hromadně nesouhlasit, udělejte si prosím krátký test. Soustřeďte se po dobu alespoň jednoho týdne na lidi kolem sebe a na jejich větu „já se snažím“. Doma, v práci, ve volném čase, při sledování zpráv v televizi, prostě všude. Když se na tuto větu soustředíte a po jejím zaslechnutí si vyhodnotíte, co vlastně její autor chtěl vyjádřit, bude to pro vás velmi prospěšná analýza. Tím spíš, že místy ji používáme každý z nás, jen si to prostě neuvědomujeme.

Přitom u některých činností je snaha nutným začátkem a nedílnou součástí budoucího úspěchu. Stejně tak u dětí by se už samotná snaha měla hodnotit o hodně víc. V rodině i ve škole. Nebo vám snad přijde správné, aby děti bez potřebného talentu nosily domů trojky z tělesné, výtvarné či hudební výchovy? I když se potom o několik desítek let později jako zaměstnanci různých obchodních firem dozvědí, že „snaha není koksovatelná a propocená trička se nepočítají“. Mimochodem v první polovině mého života jsme založili s kamarády tým malé kopané, který se jmenoval „Marná snaha“. Užili jsme si sice spoustu legrace, ale hádejte, jak nám to šlo 😊…

Když si to shrneme, tak prostě věty o tom, jak se snažíme a že třeba něco zkusíme, o ostatních i o nás samotných leccos vypovídají. U ostatních si můžeme udělat obrázek, že to s tou aktivitou asi nemyslí tak moc vážně. A co s tím dělat u sebe? Tak na to vám dám zaručený tip v druhém dílu tohoto zamyšlení. Takový, který funguje a je ověřený lety i lidmi, které koučuji. A už jen poslední, nicméně velmi důležitý odstavec závěrem. Jestliže jste si týdenním obdobím neprošli, tak to pokračování raději už nečtěte. Byla by to pro vás zbytečná ztráta času a hlavně by vám to taky mohlo začít fungovat. :-)


S přátelským pozdravem váš PF

bottom of page